2013. február 12.

Amit az oltásokról tudni kell

Néhány évvel ezelőtt hisztérikus ellenálás volt az oltásokkal szemben. A kötelezőekkel szemben is. Mostanában már nem nagyon hallani olyan hírt, hogy egy anyuka megtagadta volna az oltás beadását, de akkoriban valahogy sok ilyenről számoltak be a sajtóban. Én régen is úgy gondoltam, és most is úgy vagyok vele, hogy az oltások értünk vannak. Azért készültek, hogy megvédjenek minket: a gyerekeinket és a társadalmat is.

Az oltásoknak súlyos mellékhatása olyan ritkán fordul elő, hogy szinte nullával egyenlő, ellenben veszélyes betegségeket előzhetünk meg velük. A kötelező oltások ráadásul a társadalmat is védik, mert minden gyerek oltásra kerül, így biztosak lehetünk abban, hogy nem kaphatja el a csemeténk a rettegett betegségeket.

Lássuk milyen oltások vannak 1 éves korig:

BCG


Mi ellen véd?
Tuberkolózis, népi nevén gümőkór, rövid nevél tbc.

Mikor adják?
A születés után a kórházban, a bal vállba.

Mit kell tudni róla?
A csecsemők a leginkább veszélyeztetettek a betegséggel szemben. A baktérium szinte minden szervet megbetegíthet, amelyek körül a legveszélyesebb a gümős agyhártyagyulladás. Az oltás helyén lencsényi piros folt jelenik meg néhány héttel később. Ez bizonyítja, hogy az oltás sikeres volt, a védettség kialakult.

2 hónapos oltás (5 oltás egyben)


Mi ellen véd?
Az oltás 5 súlyos betegség ellen véd. Ezek a diftéria (torokgyík), pertusszisz (szamárköhöség), tetanusz, Hib-meningitisz és a poliomyelitis anterior acuta (járványos gyermekbénulás).

Mikor adják?
Két hónapos korban, majd 3, 4, és 18 hónapos korban megismétlik.

Mit kell tudni róla?
Kombinált védőoltás, egyetlen szúrással. Korábban, amikor még nem volt védőoltás, 10 diftériás gyerekből 1 biztosan meghalt fulladás vagy bénulás miatt.

Pneumococcus


Mi ellen véd?
Az agyhártyagyulladást okozó baktériumtörzs ellen. Az oltással nemcsak az agyhártyagyulladás védhető ki, hanem a véráramfertőzés, a középfülgyulladás és a tüdőgyulladás megelőzésében is jelentős szerepe van.

Mikor adják?
Két éves kor alatt kell beadni, de ajánlott már csecsemőkorban kérni, hogy a védettség minél hamarabb kialakulhasson. Sok helyen a kéthónapos oltással egyidejűleg adják be, majd 4 és 15 hónapos korban megismétlik.

Mit kell tudni róla?
Az oltás nem kötelező, de térítésmentesen kérhető.  Oltás hiányában ha megfertőződik a gyerek a baktériummal, akkor kezdetben légúti fertőzés, nátha, középfülgyulladás tünetei jelennek meg. Ezt követően magas láz, tarkómerevség, csillapíthatatlan hányás jelentkezik. A fertőzött gyerekeke azonalli intenzív kórházi ellátásra, nem rikán gépi lélelegeztetésre szorulnak.

Meningococcus


Mi ellen véd?
Agyhártyagyulladás és vérmérkezést okozó baktériumfertősé ellen.

Mikor adják?
2 és 12 hónapos kor között ajánlott beadni, a két oltás között két hónap szünetet tartva.

Mit kell tudni róla?
Egy éves korig két oltást kapnak a csecsemők, egy éves kor fölött viszont egy oltás is elegendő a védettséghez. Az oltás vényköteles, az ára pedig 7000 Ft körül van.

 

Az alábbi táblázat összefoglalja csecsemőkortól iskoláskorig a kötelező és ajánlott oltások időpontját:























Forrás: Az Országos Epidemiológiai Központ Módszertani Levele a 2010. évi védőoltásokról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése