2013. február 27.

Mindent a mosható pelenkáról

Évekkel ezelőtt olvastam egy cikket a modern mosható pelenkákról. Annyira megtetszett, hogy már akkor eldöntöttem, ha gyerekem lesz, mosható pelenkát fogok használni. Tartottam magam az elhatározáshoz, így ma már a mosható pelusozók táborába tartozom.

Mivel sokat olvastam a témában, úgy döntöttem, megosztom a személyes tapasztalataimat. Kezdjük a mosható pelenkák típusaival.



1. Zsebes pelenkák

Ezek a pelenkák egy réteg vízhatlan anyagból, és egy réteg nedvszívó anyagból vannak összevarrva úgy, hogy a hátsó felén szabadon hagynak egy kis rést. Ez a zsebe, ahová további réteg nedvszívó anyagokat csúsztathatunk. Előnye, hogy a pelenka és a betétek külön moshatóak, így gyorsabban száradnak. Általában állítható méretűek, azaz újszülöttkortól egészen a pelenkázós időszak végéig használhatjuk. Többnyire patenttal záródik, de van tépőzáras verziója is. A combrész és a hátsó zsebes rész gumírozott. Úgy vettem észre, hogy nálunk ez a típusú pelus nem annyira elterjedt, kevés helyen kapható.




2. AIO (all in one), azaz "minden egyben" pelenkák

Ez az a pelenkatíus, ami teljesen úgy néz ki, mint a modern papírpelenkák, csak textilből vannak. A külső vízhatlan réteg és a belső nedvszívó rétegek egybe vannak varrva. A combrész és a hátsó része ennek is gumírozott. Van belőle combszárnyas verzió is, ami nagyobb biztonságot ad. Ilyenkor a combrészhez egy gumírozott körszelet van varrva. Nagyon népszerű, mert ugyanúgy működik, mint az eldobható pelenkák, vagyis nem kell kis csomagokat összeállítani, mint pl. a zsebes pelusoknál. A záródása lehet patentos vagy tépőzáras is. Általában méret szerint készülnek, vagyis a baba növekedésével cserélnünk kell a méretet épp úgy, mint az eldobható pelusoknál.
Ez megdrágítja a mosható pelusozás költségét, hiszen
több pelenkára van szükségünk. Hátránya még, hogy
lassan száradnak. Ezzek az az oka, hogy több rétegnyi
anyag van összevarrva.



3. Külső plusz belső összeállítású pelenkák

Ez a típus egy vízhatlan, különálló pelenkakülsőből áll, ami alá egy nedvszívó textilpelust kell adni. A külső rész készülhet PUL (poliuretán filmmel laminált) anyagból vagy gyapjúból. A gyapjúról majd külön is írok. A belső rész lényegében ugyanúgy néz ki, mint egy AIO pelus, csak vízhatlan külső borítás nélkül. Ennek a kombinációnak az az előnye, hogy a küslő részt nem kell minden alkalommal mosni, csak ha kakis lesz, a belső rész pedig valamivel gyorsabban szárad meg, mint az AIO esetében. A záródása inkább tépőzáras, ritkán patentos. A külső rész lehet állítható méretű, a belső rész viszont egyméretes, azaz a baba növekedésével cserélnünk kell.



Röviden ennyit az alaptípusokról. Mivel ezernyi dolgot lehet írni a mosható pelusokról, így folytatás következik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése